Jak skladovat brambory?

Do pytle musí přijít jen zdravé a nepoškozené brambory, totéž platí pro skladování v jakýchkoliv podmínkách. Všechny naseknuté nebo ty jinak „poraněné“, dejte bokem. Ty hned uvařte a snězte. Po naskladnění brambory často kontrolujte, každá nová cesta pro další brambory by pak měla znamenat kontrolu uskladněných, aby ty nahnilé nekazily další a nemusel se tak vyhodit celý obsah.

Jak se Zembag používá?

Brambory, které vkládáte do pytle Zembag, pečlivě zkontrolujte jednu po druhé a vyřaďte poškozené nebo nahnilé kusy; zdravé brambory by se od nich mohly nakazit.

Vyjměte Kmínový pytlík z obalu, vložte jej mezi brambory a pytel Zembag uzavřete. Jeden pytlík vystačí na 2,5 kg brambor. Brambory pravidelně kontrolujte alespoň jednou týdne a prověřte, jestli se nekazí. Během uskladnění můžete brambory libovolně odebírat i přidávat.

Pokud brambory začnou klíčit, přidejte nový. Kmínový pytlík vydrží až 5 měsíců.

Vnitřní vak i vnější část Zembagu můžete šetrně vyprat při nízké teplotě (30 °C) ideálně v ruce.

     

    Nové brambory do Zembagu nepatří!

    Nezapomeňte, rané a nové brambory nejsou určeny ke skladování, a to ani ke skladování v Zembagu! Tyto brambory nemají vyvinutou slupku a jsou díky tomu velmi náchylné k plísním a hnilobám. Kmínová silice je navíc poškozuje. Podle zákona musí být jako "nové" a "rané" označeny. Více třeba zde: https://www.ferpotravina.cz/…/brambory-je-libo-rane-nove-ne…. Do Zembagu patří výhradně pozdní brambory.