Jak používat Zembag?
Krátký návod:
Do pytle nasypte suché nepoškozené brambory. Jen takové brambory odolají všem infekcím a udrží si svou kvalitu po několik měsíců. Pozor, nové brambory s tenkou slupkou do ZEMBAGu nepatří! Vyjměte Kmínový pytlík z obalu, schovejte jej mezi brambory a ZEMBAG uzavřete. Do 5kg ZEMBAGu patří dva kmínové pytlíky, do 10 kg pytle čtyři kmínové pytlíky. Brambory můžete kdykoliv přidávat a odebírat podle potřeby. Pro jistotu pravidelně kontrolujte stav brambor. Pomůže Vám nos, shnilá brambora nevoní. Pokud brambory začnou klíčit, přidejte nový pytlík. Kmínový pytlík vydrží až 5 měsíců.
Vnitřní vak i vnější část Zembagu můžete šetrně vyprat při nízké teplotě (30 °C) ideálně v ruce.
Videonávod:
Podrobný návod pro pěstitele a bramborové maniaky:
Pokud máte zahrádku nebo malé políčko, kde si brambory sklízíte sami, doporučujeme je protřídit. Odstraňte všechny drobné, zelené, nahnilé nebo jinak poškozené kusy. Ty z nich, které jsou použitelné, snězte co nejdříve. Nepoužitelné hlízy (zelené či nahnilé) vyřaďte. Brambory perte jen v případě, že máte možnost nechat je hned dokonale oschnout. Při sklizni se snažte hlízy co nejméně poranit.
Před uložením do pytle
Pokud máte brambory čerstvé, ať už od farmáře nebo z vlastní sklizně, nechte je pár dní odpočinout na větraném místě. Dáte jim tak čas pro vydýchání a hojení ran. Hlízy vypaří přebytečnou vodu, zesílí jim slupka a na poraněných místech se tvoří korkové pletivo, které zabraňuje vstupu infekce do hlíz. Při odpařování přebytečné vody se brambory někdy opotí, v uzavřeném pytli by potom neoschly a mohly by začít hnít. Samozřejmostí je zamezit přístupu světla k hlízám, jinak zezelenají.
Když už jsou v pytli
Zhojené a pečlivě zkontrolované hlízy můžete uskladnit do Zembagu a přidat doporučené množství kmínových pytlíků (1 pytlík na 2,5 kg brambor). Nejdéle po čtrnácti dnech brambory pečlivě přeberte a všechny napadené hnilobou nebo plísní odstraňte, za další týden by měla následovat druhá kontrola. Pokaždé, když otevíráte Zembag, využijte tuto příležitost ke kontrole jejich zdravotního stavu.