Zapečené brambory k nedělnímu obědu

Kde se vzala, tu se vzala, BRAMBORA! Vařené brambory, zapečené brambory nebo oblíbenou bramborovou kaši známe jako své boty. Málokdo ví, že cesta brambor do zapékací misky, do hrnce a vůbec na náš stůl nebyla jednoduchá.

Francouzi kdysi považovali brambory za pouhé krmení pro prasata, a dokonce i za příčinu malomocenství. O výhodách brambor je přesvědčil až Antoine-Augustin Parmentier, ale chtělo to velkou důmyslnost.

Parmentier byl během sedmileté války v pruském zajetí a přežíval jen na bramborách - tak poznal jejich pravou výživovou hodnotu. Po návratu do Francie se rozhodl překonat panující předsudky. Nešlo jen o přesvědčení, šlo o nutnost – Francie čelila hladomorům a Parmentier viděl v bramborách řešení.

V roce 1772 besançonská Akademie věd vyhlásila soutěž o návrh na boj proti hladomoru. Parmentier představil svůj plán: výživné brambory. Jeho nápad byl oceněn, ale skutečná výzva teprve přicházela. 

Parmentier se pustil do kulinářských experimentů. Vytvořil celou řadu receptů, které měly předvést brambory v novém světle. A opravdu, jeho bramborové pokrmy si získaly oblibu, až se o nich mluvilo i na večírcích, kde se objevila jména jako Benjamin Franklin.

Parmentier chtěl, aby se brambory rozšířily po celé zemi, a tak přišel s chytrou lstí. Na pozemku u Paříže, který mu daroval Ludvík XVI., nechal vysázet brambory a kolem nich postavil vojáky. Vojáky ale instruoval, aby ignorovali případné krádeže. Místní sedláci začali tajně brambory brát, protože byli přesvědčeni, že jsou cenné. Sázeli si je na zahrady, a tak se brambory rychle rozšířily po celé Francii. Kdekdo od té doby věděl, jak správně vařit brambory, jak dlouho se mají brambory péct, a francouzi přišli na chuť i šťouchaným bramborám.

Kdyby Parmentier dnes žil, všechny brambory by jistojistě dával do Zembagu! Vyberte si barvu a velikost pytle a nezapomeňte na ovoce a zeleninu.

 

Speciální zapečená bramborová kaše - Hachis Parmentier

Hádejte, po kom je tato delikatesa pojmenovaná? Iniciátor bramborové revoluce našel recept, který dodnes vaří přední francouzské restaurace. Zkusíte zapečenou bramborovou kaši k nedělnímu obědu?

 Budete potřebovat:

  • 1 kg brambor typu C, které se hodí na kaši
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 2 žloutky
  • 200 g strouhaného ementálu
  • 200 ml bílého vína
  • 2 lžíce vinného octa bílého
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 100 ml smetany
  • 2 cibule
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mletý muškátový oříšek
  • pepř
  • sůl

 Postup:

  1. Uvařte brambory, přidejte máslo, smetanu a vyšlehejte kaši. Ochuťte špetkou muškátového oříšku a polovinou strouhaného sýra.
  2. Na olivovém oleji osmahněte kostičky cibule, přidejte mleté hovězí a restujte do zlatohněda. Osolte a opepřete. Přidejte rajčatový protlak, vinný ocet a restujte. Rajčatový protlak a vinný ocet zvýrazní chutě a pomohou neutralizovat kyselost rajčat. Přilijte bílé víno a nechte odpařit, poté přidejte vývar a duste doměkka. Po uvaření odstavte, vmíchejte zbytek sýru a žloutky.
  3. Do pekáčku rozprostřete ragú, pokryjte bramborovou kaší a pečte na 180 °C 35-45 minut.
  4. Po upečení nechte chvilku odpočinout pro snadnější krájení. 

 Podáváme s lehkým salátkem. Bon appétit!

Zapečené brambory na neděli

Nedělní ráno má být klidné, líné a pohodové. S nedělním vařením to ale často nejde dohromady. Máme pro vás recept na zapečené brambory, které jsou doslova jako z vyhlášené restaurace. Brambory si můžete předem uvařit ve slupce a nedělní oběd budete mít raz dva hotový. 

 Budete potřebovat:

  • 6 velkých vařených brambor ve slupce
  • 70 g pancetty nakrájené na kostky
  • 100 ml smetany
  • 1 lžíce mascarpone
  • 100 g strouhaného ementálu nebo goudy
  • 2 vejce
  • plátky slaniny
  • petrželku
  • pažitku
  • sůl
  • pepř
  • tymián

 Postup:

  1. Oloupané a nakrájené brambory smíchejte s pancettou, nastrouhaným sýrem, petrželkou a tymiánem.
  2. Rozšlehejte vajíčka se smetanou, mascarpone, solí a pepřem.
  3. Do zapékací mísy vložte plátky slaniny, přidejte bramborovou směs a přelijte rozšlehanými vajíčky se smetanou a mascarpone. Pečte 30 minut zakryté a pak ještě dalších 20 minut odkryté při 200 °C.
  4. Posypejte pažitkou a můžete posypat i parmazánem.