Zapečené brambory k nedělnímu obědu
![Zapečené brambory k nedělnímu obědu](https://zembag.s3.cdn-upgates.com/_cache/c/8/c8e461b9bc277d6debf00d110f6e9770-zapecene-brambory.jpg)
Kde se vzala, tu se vzala, BRAMBORA! Vařené brambory, zapečené brambory nebo oblíbenou bramborovou kaši známe jako své boty. Málokdo ví, že cesta brambor do zapékací misky, do hrnce a vůbec na náš stůl nebyla jednoduchá.
Francouzi kdysi považovali brambory za pouhé krmení pro prasata, a dokonce i za příčinu malomocenství. O výhodách brambor je přesvědčil až Antoine-Augustin Parmentier, ale chtělo to velkou důmyslnost.
Parmentier byl během sedmileté války v pruském zajetí a přežíval jen na bramborách - tak poznal jejich pravou výživovou hodnotu. Po návratu do Francie se rozhodl překonat panující předsudky. Nešlo jen o přesvědčení, šlo o nutnost – Francie čelila hladomorům a Parmentier viděl v bramborách řešení.
V roce 1772 besançonská Akademie věd vyhlásila soutěž o návrh na boj proti hladomoru. Parmentier představil svůj plán: výživné brambory. Jeho nápad byl oceněn, ale skutečná výzva teprve přicházela.
Parmentier se pustil do kulinářských experimentů. Vytvořil celou řadu receptů, které měly předvést brambory v novém světle. A opravdu, jeho bramborové pokrmy si získaly oblibu, až se o nich mluvilo i na večírcích, kde se objevila jména jako Benjamin Franklin.
Parmentier chtěl, aby se brambory rozšířily po celé zemi, a tak přišel s chytrou lstí. Na pozemku u Paříže, který mu daroval Ludvík XVI., nechal vysázet brambory a kolem nich postavil vojáky. Vojáky ale instruoval, aby ignorovali případné krádeže. Místní sedláci začali tajně brambory brát, protože byli přesvědčeni, že jsou cenné. Sázeli si je na zahrady, a tak se brambory rychle rozšířily po celé Francii. Kdekdo od té doby věděl, jak správně vařit brambory, jak dlouho se mají brambory péct, a francouzi přišli na chuť i šťouchaným bramborám.
Kdyby Parmentier dnes žil, všechny brambory by jistojistě dával do Zembagu! Vyberte si barvu a velikost pytle a nezapomeňte na ovoce a zeleninu.
Speciální zapečená bramborová kaše - Hachis Parmentier![](https://zembag.static.s3.upgates.com/8/865ba532809fb0-hash.jpg)
Hádejte, po kom je tato delikatesa pojmenovaná? Iniciátor bramborové revoluce našel recept, který dodnes vaří přední francouzské restaurace. Zkusíte zapečenou bramborovou kaši k nedělnímu obědu?
Budete potřebovat:
- 1 kg brambor typu C, které se hodí na kaši
- 400 g mletého hovězího masa
- 2 žloutky
- 200 g strouhaného ementálu
- 200 ml bílého vína
- 2 lžíce vinného octa bílého
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 200 ml hovězího vývaru
- 100 ml smetany
- 2 cibule
- 2 stroužky utřeného česneku
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- mletý muškátový oříšek
- pepř
- sůl
Postup:
- Uvařte brambory, přidejte máslo, smetanu a vyšlehejte kaši. Ochuťte špetkou muškátového oříšku a polovinou strouhaného sýra.
- Na olivovém oleji osmahněte kostičky cibule, přidejte mleté hovězí a restujte do zlatohněda. Osolte a opepřete. Přidejte rajčatový protlak, vinný ocet a restujte. Rajčatový protlak a vinný ocet zvýrazní chutě a pomohou neutralizovat kyselost rajčat. Přilijte bílé víno a nechte odpařit, poté přidejte vývar a duste doměkka. Po uvaření odstavte, vmíchejte zbytek sýru a žloutky.
- Do pekáčku rozprostřete ragú, pokryjte bramborovou kaší a pečte na 180 °C 35-45 minut.
- Po upečení nechte chvilku odpočinout pro snadnější krájení.
Podáváme s lehkým salátkem. Bon appétit!
Zapečené brambory na neděli ![](https://zembag.static.s3.upgates.com/c/c65ba532853e89-zapecene-brambory.jpg)
Nedělní ráno má být klidné, líné a pohodové. S nedělním vařením to ale často nejde dohromady. Máme pro vás recept na zapečené brambory, které jsou doslova jako z vyhlášené restaurace. Brambory si můžete předem uvařit ve slupce a nedělní oběd budete mít raz dva hotový.
Budete potřebovat:
- 6 velkých vařených brambor ve slupce
- 70 g pancetty nakrájené na kostky
- 100 ml smetany
- 1 lžíce mascarpone
- 100 g strouhaného ementálu nebo goudy
- 2 vejce
- plátky slaniny
- petrželku
- pažitku
- sůl
- pepř
- tymián
Postup:
- Oloupané a nakrájené brambory smíchejte s pancettou, nastrouhaným sýrem, petrželkou a tymiánem.
- Rozšlehejte vajíčka se smetanou, mascarpone, solí a pepřem.
- Do zapékací mísy vložte plátky slaniny, přidejte bramborovou směs a přelijte rozšlehanými vajíčky se smetanou a mascarpone. Pečte 30 minut zakryté a pak ještě dalších 20 minut odkryté při 200 °C.
- Posypejte pažitkou a můžete posypat i parmazánem.