TOP 10 potravin, které nejvíce podléhají zkáze, a jak je uchovávat
Známe to všichni. Přineseme si domů čerstvé ovoce, zeleninu nebo pečivo s těmi nejlepšími úmysly. Než se k nim dostaneme, začnou hnít, vadnout nebo plesnivět. Stojí nás to nejen peníze, ale máme i nepříjemný pocit, že plýtváme potravinami. Často zbytečně vyhazujeme potraviny, které bychom jinak s radostí snědli.
Správné skladování však může všechno změnit. Podívejte se na 10 potravin, které nejvíce podléhají zkáze, a zjistěte, jak je správně skladovat a tím udržet déle čerstvé.
1. Bobulovité ovoce (jahody, borůvky, maliny)
Proč se rychle kazí?
Bobulovité ovoce obsahuje hodně vody a má jemnou strukturu. Je tak velmi náchylné k plesnivění a hnilobě, zejména při špatném skladování.
Jak je uchovávat?
- Bobulovité ovoce skladujte je v lednici, nejlépe v perforované nádobě, která umožňuje cirkulaci vzduchu.
- Ovoce omývejte až těsně před tím, než je budete jíst, aby se nezvyšovala vlhkost, která podporuje vznik plísní.
- Jahody, maliny i borůvky můžete zmrazit a nechat na později třeba do smoothie nebo na pečení.
Tip na zpracování:
Vidíte, že je ovoce přezrálé a už už se začíná kazit? Rozmixujte je do smoothie nebo do jogurtu či ovesné kaše. Přezrálé bobule můžete také rozmixovat, osladit podle chuti a použít jako ovocnou polevu na palačinky nebo lívance.
2. Listová zelenina (salát, špenát, rukola)
Proč se rychle kazí?
Listová zelenina rychle vadne a při nesprávném skladování snadno hnije kvůli vysokému obsahu vody.
Jak ji uchovávat?
- Listovou zeleninu zabalte do vlhké utěrky a dejte do lednice.
- Listovou zeleninu častěji kontrolujte. Pokud začínají vnější listy salátu vadnout, ihned ho zpracujte. Vnější listy vždy chrání střed před vadnutím a proto listy uvnitř vydrží déle křupavé a chutné, zatímco okolní jsou povadlé.
Tip na zpracování:
Vadnoucí listy využijte do zeleninových polévek, smoothie nebo omáček. Rukolu nebo špenát rozmixujte s česnekem, olivovým olejem a oříšky. Rychlé pesto k těstovinám je na světě!
3. Banány
Proč se rychle kazí?
Banány produkují ethylen, což je plyn, který urychluje dozrávání. Díky tomu snadno přezrají.
Jak je uchovávat?
- Zralé banány dejte do lednice – jejich slupka zhnědne, ale dužina zůstane čerstvá.
- Pokud nestihnete banány spotřebovat, nakrájejte je a zmrazte na pozdější použití do smoothies nebo pečení.
- I banány můžete skladovat v Zembagu na ovoce a zeleninu. Budou déle čerstvé a později zhnědnou.
Tip na zpracování:
Přezrálé banány jsou ideální na pečení. Využijte je do banana bread, banánové bábovky, muffinů nebo lívanců. Dva menší banány v receptech nahradí jedno vejce. Banány můžete také rozmixovat s trochou mléka na banánový milkshake nebo zmrazit na domácí banánovou zmrzlinu.
4. Brambory
Proč se rychle kazí?
Brambory klíčí a kazí se, když je vystavíme světlu, přílišné vlhkosti nebo příliš vysokým teplotám.
Jak je uchovávat?
- Skladujte je na chladném a vlhkém místě, mimo přímé sluneční světlo.
- Pro skladování brambor je Zembag jako dělaný! Vyberte si z různých velikostí a barev, ať vám to v kuchyni všechno pěkně ladí.
- Nezapomeňte brambory před uložením do Zembagu protřídit. Vyřaďte poškozené nebo nahnilé brambory, aby nekazily ostatní. Brambory pravidelně kontrolujte.
Díky vícevrstvému designu a náplním z přírodních silic chrání Zembag potraviny před světlem a udržuje kolem brambor ochrannou atmosféru a ideální vlhkost. Vaše brambory zůstanou pevné a chutné dlouhou dobu a vůbec k tomu nepotřebujete sklep.
Tip na zpracování:
Brambory, které začínají klíčit, oloupejte, odstraňte klíčky a připravte z nich bramborovou kaši, knedlíky nebo domácí hranolky. Pokud máte přebytek, uvařené brambory můžete zamrazit a později využít do těsta na bramboráky nebo krokety.
5. Rajčata
Proč se rychle kazí?
Rajčata měknou a plesniví při nevhodné teplotě. Hlavně když je skladujeme v lednici.
Jak je uchovávat?
- Rajčata skladujte na chladném místě mimo přímé slunce, ale ne v lednici, kde ztrácejí chuť.
- Zralá rajčata spotřebujte co nejdříve, na nic nečekejte a udělejte si třeba rychlou polévku.
Rajčata můžete dát do Zembagu na ovoce a zeleninu. Je skvělý pro skladování rajčat mimo lednici – chrání je před světlem a reguluje vlhkost.
Tip na zpracování:
Zralá rajčata zpracujte na rajčatovou omáčku, polévku nebo domácí kečup. Můžete je také nakrájet, posolit a upéct v troubě s bylinkami – skvělý základ na bruschettu nebo těstoviny.
6. Avokádo
Proč se rychle kazí?
Avokáda dozrávají velmi rychle, a pokud je nestihnete spotřebovat včas, přezrají, zhnědnou a je po nich.
Jak je uchovávat?
- Nezralá avokáda nechte při pokojové teplotě dozrát.
- Jakmile jsou zralá, uložte je do lednice, aby se dozrávání zpomalilo.
Tip na zpracování:
Z přezrálého avokáda připravte guacamole nebo ho rozmixujte s citronovou šťávou a česnekem na avokádový dip. Avokádo můžete přidat i do pečených dezertů, například brownies.
7. Broskve a nektarinky
Proč se rychle kazí?
Jemná slupka a vysoký obsah vody, to je jasné riziko hniloby.
Jak je uchovávat?
- Kupujte pevnější plody a nechte je dozrát při pokojové teplotě.
- Jakmile dozrají, dejte je do lednice.
- Broskve i nektarinky dejte do Zembagu na ovoce a zeleninu a dobře uzavřete. Ochráníte je před muškami a a prodloužíte jejich čerstvost.
Tip na zpracování:
Přezrálé broskve a nektarinky zpracujte do domácí marmelády nebo přidejte do ovocného koláče.
8. Chléb a pečivo
Proč se rychle kazí?
Pečivo snadno tvrdne nebo plesniví v závislosti na vlhkosti vzduchu.
Jak je uchovávat?
- Pečivo, které nespotřebujete do 2 dnů, zmrazte.
- Chléb skladujte v bavlněném pytlíku nebo chlebníku, aby zůstal déle čerstvý.
- Menší Zembagy můžete použít i na skladování pečiva. Regulaci vlhkosti budete mít pod kontrolou.
Ze ztvrdlého chleba udělejte strouhanku nebo krutony do polévky. Ze starších rohlíků nebo veky udělejte žemlovku, nádivku nebo nakrájejte na kostičky, opečte a přidejte do salátů.
9. Mléko a mléčné výrobky
Proč se rychle kazí?
Mléčné produkty jsou citlivé na teplotní změny a po otevření se snadno kazí.
Jak je uchovávat?
- Mléčné výrobky skladujte v nejchladnější části lednice.
- Nenechávejte je dlouho mimo lednici, třeba na stole během snídaně.
Tip na zpracování:
Pokud se blíží expirace mléka, udělejte z něj palačinky, lívance nebo pudink. Kefíry nebo jogurty, přidejte do těsta na muffiny nebo koláče, budou krásně nadýchané.
10. Bylinky (petržel, koriandr, bazalka)
Proč se rychle kazí?
Bylinky snadno vadnou a hnijí kvůli vysokému obsahu vody v listech.
Jak je uchovávat?
- Uložte je do sklenice s vodou jako květiny a přikryjte plastovým sáčkem.
- Bylinky zabalte do vlhkého ubrousku a dejte do lednice.
- Můžete je zamrazit nebo usušit na zimu.
- Menší Zembag na ovoce a zeleninu použijete i pro skladování většího množství bylinek – pomáhá regulovat vlhkost a chránit je před vadnutím.
Tip na zpracování:
Bylinky nasekejte a zamrazte v olivovém oleji ve formičkách na led. Skvělý základ na vaření budete mít vždycky po ruce! Přezrálé listy dejte do pesta nebo bylinkového másla, které se hodí ke křupavému pečivu.
Tím, že potraviny začnete správně skladovat, výrazně snížíte plýtvání a zároveň pomůžete životnímu prostředí. Potraviny vám vydrží déle čerstvé a to znamená méně nákupů, méně vyhozeného jídla a více času na vaše zájmy a koníčky.
Vyzkoušejte každý týden jeden náš tip a uvidíte, jak se celá vaše domácnost promění. Každý krok směrem k udržitelnosti se počítá – naše planeta i vaše peněženka vám poděkují!