Jak uvařit brambory

Vaření brambor má své kouzlo a každý způsob vaření jim dodá jedinečný charakter, chuť i vůni. 

Brambory obsahují až 75% vody a je v nich 0,1% tuku. Bílkoviny, které jsou v bramborách, mají velmi příznivé složení aminokyselin. Dříve se jim říkalo citrony severu, protože mají vysoký obsah vitaminu C. Brambory se ale často smaží a tak se z nich snadno stává kalorická bomba.

Nejlepší způsob, jak si brambory vychutnáte a zároveň z nich vytěžíte maximum cenných a prospěšných látek je vaření. Tak schválně, věděli jste, jak se dají vařit brambory? 

Ještě než se podíváme na několik tradičních i moderních metod vaření brambor, ukážeme vám čtyři bramborové tipy, které vás inspirují a určitě je oceníte i ve své kuchyni.

Tipy a triky na brambory

  1. Po uvaření brambor ve vroucí vodě je dejte na několik minut do ledové vody. Slupku z nich lehce stáhnete i prsty. 
  2. Chcete předvařit brambory před pečením? Vyzkoušejte tento tip: Předvařené brambory dobře osušte a poté je v sítku důkladně protřepejte, aby se povrch narušil. Tento drsný povrch lépe absorbuje tuk a pečené brambory budou křupavé.
  3. Další vychytávka pro křupavý povrch: Posypejte brambory před pečením troškou kukuřičného nebo bramborového škrobu. Vytvoříte tak extra křupavou kůrku.
  4. Přidejte kmín, libeček, rozmarýn, tymián nebo bobkový list do vody při vaření. Bylinky zlepší stravitelnost brambor a dodají jim chuť i vůni. V neposlední řadě jsou zdravé - například kmín pomáhá snížit nadýmání a podporuje trávení, zatímco libeček bramborám přidá jemnou celerovou chuť.

Základní postup na vařené brambory

Ingredience

    • Brambory
    • Sůl
    • Kmín

Postup

  1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Dáme je do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme sůl a kmín.
  3. Přivedeme k varu a vaříme asi 20-25 minut, dokud nejsou měkké.
  4. Scedíme a podáváme jako přílohu.

Brambory vařené s libečkem a přelité horkým máslem

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 2 lžičky soli
  • 2-3 větvičky libečku
  • 100 g másla
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky

Postup

  1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Vložíme je do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme sůl a libeček.
  3. Přivedeme k varu a vaříme 20-25 minut.
  4. Scedíme a přelijeme horkým máslem.
  5. Posypeme nasekanou petrželkou a pažitkou a ještě horké podáváme.

Nové brambory s tvarohem, podávané s mlékem nebo kefírem

Tento recept si určitě pamatujete z dětství, kdy jste jezdívali za babičkou na chalupu. Babičky často připravovaly jednoduchá, ale chutná jídla z dostupných surovin, což přesně vystihuje tohle jídlo.

Ingredience

    • 1 kg brambor
    • 250 g polotučného tvarohu nebo tvrdého tvarohu
    • 80 g másla
    • 1 stroužek česneku (volitelně)
    • Hrst čerstvé pažitky nebo petrželky
    • Sůl
  • Kmín
  • 2-3 větvičky libečku (volitelně)
  • Kefír nebo mléko na zapití

Postup

  1. Brambory omyjeme, oškrábeme nebo oloupeme. Vaříme v osolené vodě s kmínem a libečkem 20-25 minut.
  2. Tvaroh nastrouháme nebo rozdrobíme.
  3. Máslo rozpustíme a přidáme prolisovaný česnek.
  4. Uvařené brambory slijeme, osolíme a přelijeme horkým máslem. Posypeme tvarohem a nasekanou pažitkou a petrželkou.
  5. Podáváme s kefírem nebo mlékem.

Jak uvařit brambory v mikrovlnné troubě

Už jste to zkoušeli? Jestli ne, tak máte právě teď příležitost. Máme pro vás dva postupy, podle kterých uvaříte rychle a jednoduše brambory přímo v mikrovlnce.

Brambory z mikrovlnky vařené ve vodě

Ingredience

  • Brambory
  • Sůl
  • Voda (asi 1-2 lžíce)

Postup:

  1. Brambory omyjeme a případně oloupeme. Nakrájíme je na kostky 
  2. Nakrájené brambory dáme do skleněné nebo keramické nádoby vhodné do mikrovlnné trouby.
  3. Přidáme sůl podle chuti a asi 1-2 lžíce vody.
  4. Nádobu zakryjeme mikrovlnným krytem nebo talířem.
  5. Vaříme na vysoký výkon (700-1000 W) po dobu 7-10 minut. Doba vaření závisí na velikosti brambor a výkonu mikrovlnné trouby. Během vaření můžeme brambory jednou promíchat.
  6. Po uplynutí doby vaření necháme brambory ještě několik minut dojít v nádobě, ve které jsme je vařili. Pak opatrně vyjmeme, promícháme a podáváme.

Tip: Brambory můžete provonět bylinkami i když je připravujete v mikrovlnné troubě. Přidejte před vařením k bramborám rozmarýn nebo tymián.

Brambory z mikrovlnky vařené v kuchyňské utěrce

Nejrychlejší způsob vaření brambor, který oceníte, když spěcháte, nebo když potřebujete honem nějakou tu teplou přílohu. V tomto receptu záleží na druhu brambor a výkonu mikrovlnky. Některé brambory jsou hotové již za 3 minuty, některým to trvá déle. Vyzkoušejte si nejdříve postup na menším množství ve vaší mikrovlnce.

Ingredience

  • Brambory
  • Sůl 
  • Voda (asi 1 lžíce)

Postup

  1. Brambory důkladně očistíme a nakrájíme na menší kousky. Nakrájené brambory osolíme podle chuti.
  2. Osolené brambory zabalíme do papírové kuchyňské utěrky a dáme do igelitového sáčku. Do sáčku s bramborami nalijeme trošku vody, asi tak jednu lžíci.
  3. Sáček s bramborami dáme do mikrovlnné trouby. Vaříme na plný výkon (800-1000 W) po dobu 5 minut. Doba vaření závisí na druhu brambor a výkonu mikrovlnné trouby. Některé brambory mohou být hotové rychleji, jiným to trvá déle.
  4. Opatrně vytáhneme sáček z mikrovlnné trouby. Brambory vyjmeme z igelitového sáčku a papírové utěrky. Hotovo, máme výbornou přílohu!


TIP: Stejným způsobem můžete vařit i brambory ve slupce. Použijte menší brambory a před vařením je propíchněte na několika místech. Vaření na maximální výkon trvá přibližně 5 minut.