Jak uvařit brambory
Vaření brambor má své kouzlo a každý způsob vaření jim dodá jedinečný charakter, chuť i vůni.
Brambory obsahují až 75% vody a je v nich 0,1% tuku. Bílkoviny, které jsou v bramborách, mají velmi příznivé složení aminokyselin. Dříve se jim říkalo citrony severu, protože mají vysoký obsah vitaminu C. Brambory se ale často smaží a tak se z nich snadno stává kalorická bomba.
Nejlepší způsob, jak si brambory vychutnáte a zároveň z nich vytěžíte maximum cenných a prospěšných látek je vaření. Tak schválně, věděli jste, jak se dají vařit brambory?
Ještě než se podíváme na několik tradičních i moderních metod vaření brambor, ukážeme vám čtyři bramborové tipy, které vás inspirují a určitě je oceníte i ve své kuchyni.
Tipy a triky na brambory
- Po uvaření brambor ve vroucí vodě je dejte na několik minut do ledové vody. Slupku z nich lehce stáhnete i prsty.
- Chcete předvařit brambory před pečením? Vyzkoušejte tento tip: Předvařené brambory dobře osušte a poté je v sítku důkladně protřepejte, aby se povrch narušil. Tento drsný povrch lépe absorbuje tuk a pečené brambory budou křupavé.
- Další vychytávka pro křupavý povrch: Posypejte brambory před pečením troškou kukuřičného nebo bramborového škrobu. Vytvoříte tak extra křupavou kůrku.
- Přidejte kmín, libeček, rozmarýn, tymián nebo bobkový list do vody při vaření. Bylinky zlepší stravitelnost brambor a dodají jim chuť i vůni. V neposlední řadě jsou zdravé - například kmín pomáhá snížit nadýmání a podporuje trávení, zatímco libeček bramborám přidá jemnou celerovou chuť.
Základní postup na vařené brambory
Ingredience
- Brambory
- Sůl
- Kmín
Postup
- Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Dáme je do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme sůl a kmín.
- Přivedeme k varu a vaříme asi 20-25 minut, dokud nejsou měkké.
- Scedíme a podáváme jako přílohu.
Brambory vařené s libečkem a přelité horkým máslem
Ingredience
- 1 kg brambor
- 2 lžičky soli
- 2-3 větvičky libečku
- 100 g másla
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
Postup
- Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Vložíme je do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme sůl a libeček.
- Přivedeme k varu a vaříme 20-25 minut.
- Scedíme a přelijeme horkým máslem.
- Posypeme nasekanou petrželkou a pažitkou a ještě horké podáváme.
Nové brambory s tvarohem, podávané s mlékem nebo kefírem
Tento recept si určitě pamatujete z dětství, kdy jste jezdívali za babičkou na chalupu. Babičky často připravovaly jednoduchá, ale chutná jídla z dostupných surovin, což přesně vystihuje tohle jídlo.
Ingredience
- 1 kg brambor
- 250 g polotučného tvarohu nebo tvrdého tvarohu
- 80 g másla
- 1 stroužek česneku (volitelně)
- Hrst čerstvé pažitky nebo petrželky
- Sůl
- Kmín
- 2-3 větvičky libečku (volitelně)
- Kefír nebo mléko na zapití
Postup
- Brambory omyjeme, oškrábeme nebo oloupeme. Vaříme v osolené vodě s kmínem a libečkem 20-25 minut.
- Tvaroh nastrouháme nebo rozdrobíme.
- Máslo rozpustíme a přidáme prolisovaný česnek.
- Uvařené brambory slijeme, osolíme a přelijeme horkým máslem. Posypeme tvarohem a nasekanou pažitkou a petrželkou.
- Podáváme s kefírem nebo mlékem.
Jak uvařit brambory v mikrovlnné troubě
Už jste to zkoušeli? Jestli ne, tak máte právě teď příležitost. Máme pro vás dva postupy, podle kterých uvaříte rychle a jednoduše brambory přímo v mikrovlnce.
Brambory z mikrovlnky vařené ve vodě
Ingredience
- Brambory
- Sůl
- Voda (asi 1-2 lžíce)
Postup:
- Brambory omyjeme a případně oloupeme. Nakrájíme je na kostky
- Nakrájené brambory dáme do skleněné nebo keramické nádoby vhodné do mikrovlnné trouby.
- Přidáme sůl podle chuti a asi 1-2 lžíce vody.
- Nádobu zakryjeme mikrovlnným krytem nebo talířem.
- Vaříme na vysoký výkon (700-1000 W) po dobu 7-10 minut. Doba vaření závisí na velikosti brambor a výkonu mikrovlnné trouby. Během vaření můžeme brambory jednou promíchat.
- Po uplynutí doby vaření necháme brambory ještě několik minut dojít v nádobě, ve které jsme je vařili. Pak opatrně vyjmeme, promícháme a podáváme.
Tip: Brambory můžete provonět bylinkami i když je připravujete v mikrovlnné troubě. Přidejte před vařením k bramborám rozmarýn nebo tymián.
Brambory z mikrovlnky vařené v kuchyňské utěrce
Nejrychlejší způsob vaření brambor, který oceníte, když spěcháte, nebo když potřebujete honem nějakou tu teplou přílohu. V tomto receptu záleží na druhu brambor a výkonu mikrovlnky. Některé brambory jsou hotové již za 3 minuty, některým to trvá déle. Vyzkoušejte si nejdříve postup na menším množství ve vaší mikrovlnce.
Ingredience
- Brambory
- Sůl
- Voda (asi 1 lžíce)
Postup
- Brambory důkladně očistíme a nakrájíme na menší kousky. Nakrájené brambory osolíme podle chuti.
- Osolené brambory zabalíme do papírové kuchyňské utěrky a dáme do igelitového sáčku. Do sáčku s bramborami nalijeme trošku vody, asi tak jednu lžíci.
- Sáček s bramborami dáme do mikrovlnné trouby. Vaříme na plný výkon (800-1000 W) po dobu 5 minut. Doba vaření závisí na druhu brambor a výkonu mikrovlnné trouby. Některé brambory mohou být hotové rychleji, jiným to trvá déle.
- Opatrně vytáhneme sáček z mikrovlnné trouby. Brambory vyjmeme z igelitového sáčku a papírové utěrky. Hotovo, máme výbornou přílohu!
TIP: Stejným způsobem můžete vařit i brambory ve slupce. Použijte menší brambory a před vařením je propíchněte na několika místech. Vaření na maximální výkon trvá přibližně 5 minut.