Jak udělat křupavé americké brambory?

Recept na křupavé americké brambory se stane bezpochyby vaším nejoblíbenějším. Našli jsme pro vás postup, který není úplně obvyklý, zato výsledné americké brambory jsou naprosto dokonalé. Slyšíte křupat kůrku? Cítíte ten voňavý vláčný střed, intenzivní bramborovou vůni a chuť? Přesně to jsou americké brambory!

Dejte si záležet na každém kroku, nejdřív brambory uvaříte, potom pokapete tukem, přidáte extra chuť a nakonec upečete. Odměnou vám budou křupavé kůrky a měkké středy s výrazně bramborovou chutí.

Jaký typ brambor? Jak velké kousky?

Nakrájejte brambory na opravdu velké kousky, alespoň 5-7 cm. Velké kousky se postarají o právě ten skvělý kontrast mezi křupavým povrchem a krémovým vnitřkem. V troubě se vnější vrstva krásně opeče, zatímco vnitřní část zůstane měkká a lahodná. Je to proto, že větší kousky brambor potřebují delší čas na to, aby se propekly, takže vnější část bude dokonale křupavá, zatímco střed zůstane krémový.

Na ameriky je nejlepší odrůda Yukon Gold. Jedná se o hybridní odrůdu, která je dostatečně voskovitá, aby vydržela vaření, ale zároveň dostatečně nadýchaná, aby se z ní dala připravit úžasná kaše. Podle našeho názoru je nejlepším způsobem přípravy pro odrůdu Yukon Gold rozhodně pečení v troubě a přesně to na americké brambory potřebujeme! Po upečení má tato brambora křupavou kůrku na povrchu a krémové máslové jádro uvnitř.

Pokud se v odrůdách moc nevyznáte, nebo nemáte možnost výběru, sáhněte po varném typu A. Tento typ brambor je totiž pevnější, má méně škrobu a také má menší šanci, že se v troubě udělá až moc a bude se rozpadat.

Alkalická voda

Dalším důležitým krokem je předvaření brambor v alkalické vodě. Co to znamená a jak to uděláte? Úplně jednoduše, přidáte do vody jedlou sodu. Soda zvyšuje pH vody, což napomáhá rozkladu povrchu brambor a vytváří škrobovou kaši. Tato kaše se při pečení změní na křupavou kůrku. 

S různými tuky chutnají americké brambory jinak

Můžete použít různé druhy tuku (olivový olej, kachní sádlo, husí sádlo nebo hovězí sádlo) - americké brambory budou mít pokaždé jinou chuť. Každý tuk má jiný chuťový profil a kouřový bod, to se podepíše na výsledné chuti a textuře brambor. Například olivový olej dodává bramborám lehkou, ovocnou chuť, oproti tomu kachní nebo husí sádlo jim dodává bohatou, masitou chuť. Hovězí lůj rovná se extra křupavá kůrka.

Chuť navíc

Přidejte pár dní předem do oleje bylinky nebo česnek, americké brambory dostanou další rozměr chuti. Aromatické látky z česneku a bylinek se přenesou do oleje, který pak použijete k pečení brambor. Při pečení bylinky i olej uvolňují své chutě a vůně, které se pak přenesou na brambory. 

Jak na to:

  1. Zahřejte olej nebo sádlo s nasekaným česnekem a bylinkami na středním plameni. Opékejte, dokud česnek nezačne zlátnout. Česnek se nesmí opékat moc dlouho, jinak zhořkne. Chce to trošku cviku, ale výsledek stojí za to.
  2. Olej přeceďte přes jemné sítko, aby se oddělily pevné části česneku a bylinek.
  3. Olej použije na pečení a přidejte ho i po upečení do brambor - promíchejte brambory s vylouhovaným olejem a přidejte pevné části česneku a bylinek. Tím získáte maximální chuť a vůni.

Chcete mít americké brambory pikantní a kořeněné? Vyzkoušejte následující směs koření: Sůl, sladká paprika, drcený kmín, sušený česnek, oregano, kurkuma. Paprika a kurkuma se postarají o zlatavou barvu amerických brambor. 

Nebojte se experimentovat a přidejte třeba pálivou papriku, mletý pepř nebo chilli. Z bylinek se hodí třeba saturejka, tymián, bazalka, majoránka nebo sušená cibule.

Studený nebo horký start?

Většina receptů na brambory doporučuje začít vaření ve studené vodě, aby se brambory rovnoměrně provařily. Ale pro americké brambory je lepší začít ve vroucí vodě, aby se jejich povrch více rozpadal. Pak se právě lépe vytvoří křupavá kůrka.

Jak dlouho ameriky pečeme?

Ideální je pečení brambor při 230 °C. Brambory by se měly nejprve opékat bez promíchávání po dobu 20 minut, poté je otočte a pečte dalších 30-40 minut, dokud nebudou tmavě hnědé a křupavé.

Tipy pro pečení:

  • Prvních 20 minut pečte brambory bez jakéhokoli zásahu. Vytvoří se křupavá spodní vrstva.
  • Po 20 minutách otočte brambory pomocí tenké kovové špachtle, aby se rovnoměrně opékaly.
  • Dalších 30-40 minut brambory pravidelně otáčejte a protřepávejte plech, aby se všechny strany krásně opekly.

Recept na ty nejlepší americké brambory

Ingredience

  • 2 lžíce soli
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 kg Yukon Gold brambor, nebo varný typ A, nakrájených na velké kusy (5-7 cm)
  • 5 polévkových lžic olivového oleje, kachního sádla, husího sádla nebo hovězího loje
  • Malá hrst čerstvého rozmarýnu, nasekaného nadrobno
  • 3 střední stroužky česneku, nakrájeného na plátky
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Malá hrst nasekané čerstvé petrželky

Postup na přípravu těch nejkřupavějších amerických brambor

  1. Předehřejte troubu na 230 °C
  2. Přiveďte 2 litry vody ve velkém hrnci k varu. Přidejte sůl, jedlou sodu a brambory. Vařte, dokud brambory nebudou měkké. Trvá to asi 10 minut.
  3. Mezitím zahřejte olej nebo sádlo s rozmarýnem a česnekem, dokud česnek nezačne zlátnout. Přeceďte olej a oddělte pevné části.
  4. Brambory slijte a nechte odpočinout. Přendejte do mísy s vylouhovaným olejem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte.
  5. Přeneste brambory na plech a pečte 20 minut. Poté otočte a pečte dalších 30-40 minut, dokud nebudou tmavě hnědé a křupavé.
  6. Přidejte směs česneku, rozmarýnu a petrželky, promíchejte a ihned podávejte.