Francouzské brambory ze syrových brambor nebo s uzeným?

Pravé francouzské brambory se připravují ze syrových brambor. U nás jsme zvyklí, že pro tento recept použijeme brambory ze včerejška. Obě možnosti jsou skvělé a každý recept chutná trošku jinak. Všechny recepty na francouzské brambory jsou na 4 porce, ze kterých snadno připravíte jednoduchý oběd pro celou rodinu.

Tradiční recept na francouzské brambory ze syrových brambor

Budete potřebovat:

  • 1 kg brambor typu A nebo B
  • 400 ml šlehačky
  • 250 g ementálu nebo jiného aromatického sýra
  • 1 vejce
  • mletý muškátový oříšek
  • pepř
  • máslo na vymazání zapékací misky

Postup

  1. Oloupejte brambory a nakrájejte na velmi tenké plátky. Plátky brambor dávejte do mísy s vodou - musí být ponořené, jinak zhnědnou. Brambory krájejte nožem nebo na mandolíně.
  2. Smetanu osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Nebojte se přidat víc soli, protože syrové brambory hodně soli nasáknou, a slanost tak stáhnou.
  3. Do smetanové směsi vmíchejte kvalitní sýr, např. ementál nebo kořeněný sýr pro bohatší chuť.
  4. Namočené brambory rozložte na utěrku a vysušte.
  5. Brambory v míse smíchejte se smetanovou směsí, přidejte vejce a dobře promíchejte.
  6. Pečte v pekáči vymazaným máslem. Začněte péct na 140 °C a na konci zvyšte na 200 °C pro zlatavou barvu.

Zembag radí - vyznejte se v bramborách:

Brambory typu A: Tyhle brambory mají hebkou slupku a světle žlutou, skoro bílou, dužinu. Jsou trochu protáhlé, jako malé ledvinky nebo rohlíčky, a neobsahují moc škrobu. Vařte je ve slupce, udělejte z nich bramborový salát, nebo si je dejte jen tak loupané, třeba s mlékem.

Brambory typu B: Univerzální brambory. Jsou polopevné, takže se hodí skoro ke všemu. Můžete je použít jako přílohu, ať už vařené, nebo restované, nebo je přidat do gulášů a polévek.

Brambory typu C: Drsnější slupka, bílá dužina. Brambory C jsou plné škrobu a při vaření se rozpadají, což je skvělé pro přípravu bramborové kaše, těsta na knedlíky, placek, kroket nebo bramboráků.

Zembag je pro všechny odrůdy brambor vynález na uskladnění. Ať už brambory typu A, B, nebo C, všechny budou v perfektní kondici. Vyberte si barvu, která se vám hodí domů!

Francouzské brambory s uzeným

Budete potřebovat:

  • 1 kg brambor varného typu A, které uvaříte ve slupce
  • 300 g vařeného uzeného masa
  • 200 g mraženého hrášku
  • 3 velká vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 kelímek šlehačky
  • 1 cibuli
  • 1 máslo
  • strouhanku
  • sůl

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C.  
  • Pekáček vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Oloupané brambory nakrájejte na centimetrové plátky, cibuli na hrubo, uzené na kostičky.
  • Na středním plameni rozehřejte máslo, na kterém orestujete cibuli. Pak přidejte maso a nakonec hrášek. Začněte cibulí, aby se cibule karamelizovala a uvolnila svou sladkost. Maso přidejte až po změknutí cibule, aby bylo šťavnaté.
  • Do pekáčku vrstvěte brambory, masovou směs a hrášek, osolte a průběžně vrstvy utlačujte. Přelijte směsí vajec, mléka, smetany a soli, pečte 20-30 minut.
  • Nechte 5 minut odpočinout, podávejte s kyselými okurkami a petrželkou.



Lahodné francouzské brambory

Budete potřebovat:

  • 1 kg brambor typu A nebo B
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 250 ml šlehačky
  • 1 rozmačkaný stroužek česneku
  • 2 snítky čerstvého tymiánu nebo lžíce drceného tymiánu
  • 1 šalotka, nakrájená nahrubo
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 25 g čerstvě nastrouhaného parmazánu

 

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Máslem vymažte zapékací misku o rozměru asi 20 x 30 cm. Oloupejte a nakrájejte brambory na tenké plátky. Plátky položte na čistou utěrku a osušte. Nechte je přikryté utěrkou, zatímco budete připravovat zbytek ingrediencí.
  2. Mléko se smetanou nalijte do hrnce. Přidejte česnek, tymián a šalotku. Vše pomalu zahřívejte a ve chvíli, kdy se směs blíží k bodu varu, stáhněte jej z plotny. Tekutinu sceďte, přisypte muškátový oříšek a udržujte v teple.
  3. Do misky navrstvěte polovinu bramborových plátků, plátky mírně překryjte a mezi každou vrstvu nasypejte trochu soli a špetku čerstvě namletého pepře. 
  4. Brambory zalijte polovinou horkého mléka a smetany, poté navrstvěte zbytek brambor a následně polijte zbytkem horkého mléka a smetany. Povrch posypejte sýrem a pečte asi hodinu, dokud nezezlátne. Nechte misku asi 5 minut odstát a podávejte.

 

Tip na dokonalé francouzské brambory

  • Vaječná směs neproteče na dno pekáče, ale bude rovnoměrně rozvrstvená po celé výšce pekáče. Jak na to? Brambory skládejte do pekáčku ještě teplé a jednotlivé vrstvy lehce pomačkejte, aby nevznikaly mezery mezi plátky. 
  • Francouzské brambory můžete vylepšit nejen uzeným masem, ale také vařeným vejcem, houbami nebo uzenou rybou.