5 tipů díky kterým snížíte plýtvání potravinami u vás doma
V EU se každoročně vyhodí téměř 59 milionů tun potravin, což je přibližně 131 kg odpadu na osobu. Největší podíl na tomto problému mají právě domácnosti. Více než 53 % potravinového odpadu totiž pochází z našich domovů.
Na jedné straně plýtváme potravinami a na druhé straně si více než 37 milionů lidí v EU nemůže dovolit kvalitní jídlo každý druhý den. Plýtvání potravinami také znamená zbytečné využívání přírodních zdrojů – vody, půdy a energie – a zhoršuje problémy spojené se změnou klimatu.
Dobrou zprávou je, že s tím můžeme něco udělat. I malé kroky u vás doma mohou mít obrovský dopad. Přečtěte si našich pět praktických tipů, jak snížit plýtvání potravinami a přispět k ochraně životního prostředí.
1. Plánujte své nákupy
Spontánní nakupování často vede k tomu, že nakoupíme více potravin, než opravdu potřebujeme. Také pokud nakupujeme hladoví, většinou koupíme více věcí, které pak nestihneme spotřebovat a končí v koši. Co s tím?
- Plánujte jídlo na celý týden. Sestavte si jednoduchý plán, co budete vařit, a podle toho připravte nákupní seznam. Nakoupíte jen to, co skutečně využijete.
- Nepodléhejte lákavým akcím typu „kupte dva, třetí zdarma“, pokud víte, že dané potraviny nespotřebujete. Akce tohoto typu nás mnohdy nutí k neuvážené spotřebě a potraviny nám často doma expirují.
2. Nakupujte uvědoměle
Jak a co nakupujeme, má přímý dopad na plýtvání potravinami i ekologii. Než půjdete do obchodu, projděte si lednici, spižírnu i sklep, abyste věděli, co vám chybí a co je opravdu potřeba dokoupit. Další tipy na uvědomělé nakupování:
- Dejte šanci ugly food. Křivá mrkev nebo příliš drobná cibule mají stejnou chuť jako ty dokonalé. A vzhled se přece v polévce nepozná, co říkáte?
- Nakupujte lokální a sezónní produkty, které mají nižší ekologickou stopu než dovážené potraviny.
- Vyhněte se jednorázovým plastovým a papírovým sáčkům a noste si na nákup vlastní pytlíky či dózy.
3. Skladujte potraviny správně
Spousta potravin se zkazí jen proto, že jsou špatně skladované. Přitom správné skladování prodlouží jejich trvanlivost, udrží kvalitu, chuť a zůstanou déle čerstvé.
- Udržujte potraviny čerstvé déle třeba v našem Zembagu. Díky vícevrstvému designu a náplním z přírodních silic chrání Zembag potraviny před světlem a udržuje kolem brambor a zeleniny ochrannou atmosféru a ideální vlhkost. Například brambory, které jsou skladované v Zembagu nekličí, nezelenají a zůstávají pevné i několik měsíců. Cibule nebo česnek se nekazí a neplesniví.
- Rozdělte potraviny podle druhu. Například jablka produkují ethylen, který urychluje zrání dalších plodin. Kromě jablek řídí ethylen také dozrávání banánů, rajčat nebo většiny druhů peckovin. Skladujte je proto odděleně.
4. Zbytky využijte kreativně
Zbytky můžete doma ještě využít. Podívejte se jak:
- Přezrálé ovoce použijte do smoothie, džemů nebo ovocných omáček.
- Měkká zeleninu zpracujte na polévky, omáčky nebo zeleninové placky.
- Vyzkoušejte Zero-waste recepty, ve kterých využijte slupky třeba na zeleninový vývar nebo zkuste zbytkové polévky a omáčky.
- Klíčící brambory oloupejte, odstraňte klíčky a zpracujte na pyré, knedlíky nebo hranolky. Přebytečné množství můžete zamrazit.
5. Kompostujte a recyklujte
Ani zbytky nemusí skončit v popelnici. Využití najdete, ať máte dům nebo byt.
- Domácí kompostér můžete mít i v městském bytě. Na balkoně tak snadno zkompostujete slupky a zbytky zeleniny. Výsledný kompost využijete jako výborné hnojivo pro pokojové rostliny nebo přispějete komunitním zahradám v okolí.
- Správná recyklace je základ! Pamatujete, že Bioodpad patří do kompostu nebo speciálních kontejnerů, ne do směsného odpadu.
I malé kroky mohou mít velký dopad. Každá drobnost, kterou omezíme plýtvání potravinami, sníží naši zátěž na planetu. Když malou změnu udělá sto, tisíc nebo milion domácností, uvidíme obrovské rozdíly!
Plánujte nákupy, skladujte brambory a zeleninu v Zembagu a recyklujte odpad. I jedna malá změna vede k velkému rozdílu. Vyzkoušejte některý z těchto tipů a staňte se součástí pozitivní změny. Naše planeta vám poděkuje!